Det mest unika med naturen på Ingaskär är tallarna som under åren 1920-1967 beskars för att de inte skulle förhindra sikten ut mot havet. Dessa tallar har förvånansvärt nog överlevt behandlingen och ser nu ut som en trollskog,
Några exempel på naturligt förekommande växter på ön är havtorn, som är en ganska sällsynt växt i Sverige. Här finns sälg som blommar tidigt vilket gör den viktig för insekter som bin och humlor. Rönn växer finns och utgör en viktig vinterföda för vissa fåglar. Här finns gott om lingonris som vissa år ger rikliga skördar.
Trädgårdsväxter som planterades före 1967 då lotsstationen avvecklades är prästkrage, gullviva och som här pimpinellros.
Utöver dessa finns också växter som troligtvis har kommit till Ingaskär med skeppens barlast. Barlast ger ett skepp stadga och håller det stabilt i sjön när det inte finns annan tillräckligt tung last. Numera används vatten som pumpas in i tankar, men under större delen av sjöfartens historia användes fasta material som t ex sand och grus. Barlasten tippades ibland av på land och med den följde bl a frön till växter som spreds till nya områden där de ibland etablerade sig. För Ingaskärs del har antagligen lönn, ask och skogsalm kommit till ön på detta sätt.
Barlasten påminner oss om att vi ständigt är omgivna av spår från det förflutna, oavsett om vi är medvetna om det eller inte.